• Cursul „10 minute despre rugăciune”

    Cursul „10 minute despre rugăciune” - În episoade scurte a câte 10 minute fiecare, Cindy Jacobs atinge subiecte importante, oferindu-ne unelte deosebite în vederea echipării oricărui credincios care are nevoie de instrucțiuni clare despre rugăciune și mijlocire. Indiferent de locul în care te afli în viața ta de rugăciune, vei descoperi cum poți deveni un războinic perseverent în rugăciune.

    Detalii

Cererea, primul nivel al rugăciunii | Michael Kimuli

Cererea, primul nivel al rugăciunii | Michael Kimuli

    Cererea este punctul de început în rugăciunea eficientă. Rugăciunea poate fi comparată cu escaladarea unui deal. Începi de la bază și apoi te chinui să ajungi până în vârf. Cererea este la baza dealului, cum ar veni.

    Conform versetelor din Luca 11:1-13, ucenicii I-au cerut Domnului Isus să-I înveţe să se roage. Ca răspuns Isus i-a învăţat rugăciunea Tatăl nostru.

Domnul Isus a prezentat această rugăciune ca model pe care ucenicii puteau să-l urmeze atât în rugăciunile lor corporative, cât și în cele individuale. El nu le-a zis că ar trebui să “spună” rugăciunea cuvânt cu cuvânt și nimic altceva de fiecare dată când se rugau, ci trebuiau să o folosească ca model sau ca principiu. Evanghelia după Matei clarifică acest lucru. Conform Matei 6:9, Isus a spus, “Iată, deci, cum trebuie să vă rugaţi… ” Observaţi cuvintele „ Iată, deci, cum trebuie”, care înseamnă: urmărind modelul; conform principiului.

După modelul dat în rugăciunea Tatăl nostru, aflăm că sunt diferite tipuri de rugăciune. (Efeseni 6:18 vorbește despre diferite feluri de rugăciune.) Acestea sunt:

1. Părtășie - Tatăl nostru care ești în ceruri!

2. Laudă - Sfinţească-se Numele Tău

3. Mijolcire - vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ.

4. Petiţie (cerere) - Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi;

5. Pocăinţă - și ne iartă nouă greșelile noastre

6. Eliberare - și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău

7. Adorare și mulţumire - căci a Ta este împărăţia și puterea și slava în veci. Amin!

După ce a dat un model de rugăciune, Isus a continuat să-I înveţe pe ucenici importanţa perseverenţei în rugăciune (Luca 11:5-8). Vom aborda subiectul persistenţei mai târziu. Apoi Domnul Isus a spus anumite cuvinte în versetele 9 și 10 în legătură cu rugăciunea și ele reprezintă principalul meu interes acum:

“De aceea și Eu vă spun: Cereţi, și vi se va da: căutaţi, și veţi găsi; bateţi și vi se va deschide.  Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide. ”

Aici Domnul Isus i-a învăţat ceea ce eu numesc cele trei nivele ale rugăciunii. Primul nivel este cel al cererii; al doilea nivel este cel al căutării; iar a bate este cel de-al treilea nivel. Aceste nivele ale rugăciunii sunt diferite între ele și sunt parte ale rugăciunii eficiente. În acest capitol vom cerceta dinamica primului nivel. Iar în următoarele două capitole ne vom concentra pe celelalte două nivele.

Cererea

“Cereţi și vi se va da.” Cererea este punctul de început în rugăciunea eficientă. Rugăciunea poate fi comparată cu escaladarea unui deal. Începi de la bază și apoi te chinui să ajungi până în vârf. Cererea este la baza dealului, cum ar veni.

Cererea este ceea ce cunoaștem ca fiind rugăciunea de petiţie. Aceasta constă în faptul că faci cereri în legătură cu anumite lucruri sau probleme. Acesta este tipul de rugăciune despre care se vorbește în Filipeni 4:6:

“Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoștinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulţumiri.”

La acest nivel, știi ce vrei să-I spui lui Dumnezeu. Poate ai scrisă o listă cu anumite lucruri sau probleme de care vrei ca Dumnezeu să se ocupe. Ştii exact ce vrei să primești de la Dumnezeu. Cererea este nivelul “cunoscut” al rugăciunii.

Petiţia (cererea) eficientă

Din întreaga rugăciune este posibil să nu rezulte absolut nimic. Sunt anumite calităţi ce fac rugăciunile noastre eficiente, și care ne garantează un răspuns pe măsură ce aducem cererile noastre înaintea lui Dumnezeu. Dedesubt sunt calităţile pe care o petiţie eficientă ar trebui să le aibă:

1. Cererea cu credinţă

“Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi. ” (Matei 21:22)

2. Rămânând într-o relaţie vie și puternică cu Domnul Isus

“Dacă rămâneţi în Mine, și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, și vi se va da.” (Ioan 15: 7)

3. Motive corecte - sfinţenia are o contribuţie foarte mare la eficienţa cererii noastre

“Dacă aș fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul.” (Psalmul 66:18)

4. Cererea în acord cu voia lui Dumnezeu

“Îndrăzneala pe care o avem la El, este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi dacă știm că ne ascultă, orice i-am cere, știm că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut. ” (1 Ioan 5:14-15)

5. Trebuie să fim specifici în cererile noastre

Romani 4:17- 25

6. Desfătarea în Domnul

“Domnul să-ţi fie desfătarea, și El îţi va da tot ce-ţi dorește inima. ” (Psalmul 37:4)

7. Trebuie să ne bazăm rugăciunea pe promisiunile lui Dumnezeu. O trăire corectă

“Sau cereţi și nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre.” (Iacov 4:3)

Cererea se află în mintea noastră

Nivelul cererii în rugăciune este, în esenţă, localizat la nivelul minţii. De cele mai multe ori, spiritul unei persoane nu este implicat. După cum am menţionat, în cerere știi în mintea ta ce anume dorești să obţii de la Dumnezeu.

Nu are nici un sens să aștepţi ca Dumnezeu să te lămurească într-o anume situaţie cu privire la voia Lui. Tu ai dorinţele tale pe care i le ceri lui Dumnezeu să ţi le împlinească. La nivelul cererii, omul vorbește aproape tot timpul cu Dumnezeu.

Acest nivel al rugăciunii este important, se întâmplă în natural, în fire. Cine se oprește la nivelul cererii nu va ajunge niciodată să experimenteze prezenţa lui Dumnezeu, în părtășie cu El.

A cere lucruri lui Dumnezeu nu înseamnă a-L căuta, după cum cred unii. Aceasta are legătură cu tine. Să mergi la Dumnezeu și să-I ceri să intervină, este în afara minţii și a circumstanţelor tale. Este adevărat că Dumnezeu a promis că ne va împlini cerinţele. El chiar ne încurajează să cerem. Dar, trebuie să distingem că acest nivel are o singură parte, este un monolog.

Am subliniat în celelalte capitole că, până la urmă, adevărata rugăciune este un dialog. Prin urmare, înseamnă că nu ar trebui să ne oprim la nivelul cererii dacă într-adevăr dorim să ne rugăm. Ar trebui să înaintăm la următorul nivel: nivelul căutării.

Pericolul pe care-l are nivelul cererii este cel al repetiţiei. Ai o listă cu cereri pe care o termini în câteva minute petrecute în rugăciune; după care descoperi că ai epuizat lista. Așa că reîncepi să te rogi pentru aceleași lucruri pentru că dorești să petreci mai mult timp în rugăciune. După o vreme termini din nou lista și ajungi iarăși ajungi la punctul numărul unu. Când ajungi să experimentezi această tendinţă de a te repeta, înseamnă că este timpul să lași de-o parte acea listă și să începi să-L cauţi pe Dumnezeu.

P. S. Dacă doriți să studiați mai în amănunțime tematica rugăciunii eficiente, urmăriți articolele care vor fi postate în cadrul acestei serii. De asemenea, puteți achiziționa cartea Rugăciunea înflăcărată eficientă, de Michael Kimuli, de aici: https://alfaomega.tv/librarie/rugaciune-mijlocire/rugaciunea-inflacarata-produs

Volumul este disponibil și în format digital: https://alfaomega.tv/librarie/rugaciune-mijlocire/rugaciunea-inflacarata-produs

Mai multe materiale despre comunicarea cu Dumnezeu vă stau la dispoziție aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/rugaciune-mijlocire

995 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.