
Halloween: Dovleacul nu se transformă în caleașcă | Ina Todoran, Revista Semnele Timpului
Oamenii au manifestat mereu un interes crescut pentru ocultism și vrăjitorie. Spargerea barierei realităţii și intrarea într-un tărâm interzis au fost ispite cărora mulţi nu le-au putut rezista. Și lucrurile nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului. Oamenii sunt la fel de captivaţi de ocultism, însă sub o altă formă.
Mass-media a jucat un rol important în răspândirea fenomenului, făcându-l accesibil oricui. Introdus în filme, desene animate, show-uri, concursuri și reclame, ocultismul a devenit ceva atât de obișnuit încât nimănui nu îi pare periculos. Filme precum „Harry Potter”, „Stăpânul inelelor” sau „Cronicile din Narnia” au influenţat enorm modul în care ocultismul / spiritismul este văzut în lume.
Prezentat mai întâi ca amuzament, apoi ca metodă de dezvoltare personală și, îndeosebi, ca „armă a binelui”, ocultismul / magia a atras simpatia publicului tânăr, imitând efectele unei adevărate „religii”.
Și nu doar tinerii sunt captivaţi de astfel de reprezentări pozitive ale ocultului, ci și copiii. Cine dintre noi, copii fiind, ne-am gândit atunci când priveam desenele animate cu „Cenușăreasa” că basmul în sine conţine „inserţii” oculte? Cât de drăguţ se transforma dovleacul în caleașcă și cât de frumoasă devenea Cenușăreasa, printr-o simplă incantaţie rostită de Zâna cea Bună!
În magazinele de jucării se găsesc seturi frumos colorate pentru „micii magicieni”, costume de vrăjitoare și tot soiul de kituri pentru prepararea poţiunilor „magice”. S-a ajuns până la a instaura o sărbătoare ocultă – Halloween – care la originile ei celtice nu avea nimic din tonul amuzant și petrecăreţ de acum, având mai exact de-a face cu vrăjitoria și spiritismul pur.
Odată cu popularitatea spiritismului a crescut și numărul exorcizărilor, observatorii fenomenului atrăgând atenţia că numărul cazurilor de demonizare este în continuă creștere.
Dacă e să privim din perspectivă biblică, lucrurile se conturează altfel decât în imaginea ghidușă a Halloweenului. „Să nu ghiciţi după vârcolaci, nici după nori.” (Levitic 19.26). „Să nu fie la tine (…) nimeni care să aibă meșteșugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; și din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău.” (Deuteronom 18, 10-13)
Dumnezeu ne oferă o îndrumare spirituală explicită, de evitare a consecinţelor nefaste ale ocultismului. Spiritismul este o amăgire. Orice dialog cu morţii este în realitate o manifestare ocultă care nu are a face cu Biblia sau creștinismul, care suţin că moartea este un somn și că morţii nu vorbesc.
Așadar, data viitoare când vei cumpăra un costum de fantomă pentru Halloween, sau când copilul tău va veni entuziasmat și îţi va cere noua carte „Harry Potter”, gândește mai departe de farmecul distracţiei și cântărește bine decizia pe care o iei. Pentru că, în viaţa reală, un dovleac nu se va transforma niciodată într-o caleașcă drăguţă.
Preluat cu permisiune de pe site-ul semneletimpului.ro, publicație de analiză și opinie creștină, în care se abordează o varietate de subiecte relevante pentru credincioși (și nu numai).